Menu

Projects

Close Close

Chateau Pato In Progress - Residential

On an elevated site on Bendemeer Hill above Lake Hayes, this unique new residential build combines the innovative construction technologies of SIP panels and a maxraft slab with more traditional recycled rustic hardwood beams and columns.  These beams, originating from Lyttelton Harbour are a key feature of both the interior and exterior of this stunning new home. 

The overall building structure presents as three separate pavillions with a northerly aspect.  These three pavilions contain the garage (with carport),  living, kitchen and dining areas and the three bedrooms (each with ensuite) and office.  The two main living and bedroom pavilions are joined by a flat roof internal linkage and generous north western terrace with outdoor fire place – one of many outdoor living areas included within this building. 

The exterior of this building combines recycled beams, local schist, cedar, metal cladding and timber window joinery.  Internally, key features include the hardwood beams and columns, a combination of reclaimed and new ceiling wall linings, bespoke cabinetry, reclaimed timber clad doors and a mixture of exposed aggregate and timber flooring. 

The Bendemeer subdivision contains substantial planting, landscaping and earth bunding which offers further screening and privacy for this secluded site.  In addition, extensive planting is proposed within the site and will include mass planted red tussock and native shrubs to merge with the existing planting and flowering cherries along the driveway. 

A number of potential building challenges on this site have been addressed by the installation of a building wrap over the roof of this dwelling.  As well as reducing the potential weather impacts of the Queenstown winter and protecting SIP panels, this wrap also allowed us to maintain construction momentum throughout the challenging winter months.