Menu

Projects

Close Close

Bobs Cove In Progress - Residential

This project began as an extension and renovation building exercise, however quickly evolved into large scale external alterations, the removal of the entire southern wing of the existing dwelling and the extension of the building footprint by approximately 400m2 to contain additional bedrooms, kitchen, dining and living spaces, underground service tunnel as well as significant decking and pergola structures. 

The design philosophy behind this project has been to ensure that the existing and new building would create a natural and organic building that blends into the landscape.  The building design incorporates extensive amounts of glazing (with large runs of move-able glazing), 'ecoya' weatherboards, and significant areas of decking and pergolas. 

As primarily a bespoke project incorporating a number of international products and technologies, this building will be different to anything constructed in New Zealand.  New products and technologies that will be incorporated into the design include 'Dinesen flooring' out of Denmark,  'Moleanos' limestone from Portugal, Vitrosca windows and sliding glass panels and large automated custom made screens.  Ground source heating is also a key component of this project and the ground source heat pump and cooling system will transfer heat from the ground to facilitate the underfloor heating.  The client is also exploring options for using tesla batteries and photo voltaic panels to allow for off the grid capabilities.      

The significant amounts of glazing proposed for the project coupled with the geographical location has called for an integrated services design to ensure the building was able to perform to its potential.    

The design and consenting stages of this project have been challenging and Triple Star has co-ordinated an extensive design process with the consultant team in order to arrive at a product the client is happy with and that is structurally achievable, within budget as well as consent-able.    

A further challenge of this build and site has been the unstable ground conditions which has required additional geo-technical engineering to bridge a series of unsuitable sub level layers.